Op Zoek Naar Een Lening Met De Laagste Rente?

500x500

Wilt u geld lenen voor een nieuwe auto of een verre vakantie of hebt u plannen om uw huis te verbouwen? Het zou kunnen dat u de woning wilt vergroten of de zolder tot woonruimte wilt verbouwen. In deze gevallen hebt u geld nodig om die plannen te bekostigen. Wanneer u dit geld niet zelf heeft, dan bestaat dus de mogelijkheid om een lening hiervoor af te sluiten.

De diverse soorten leningen

Leningen zijn er in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende leningen zijn wel de hypothecaire lening, de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Bij een hypothecaire lening verschaft u een onderpand, namelijk de woning waarvoor de hypothecaire lening ook bedoeld is. Een onderpand is bij een doorlopend krediet of een persoonlijke lening niet nodig. U zult echter wel kredietwaardig moeten zijn, met andere woorden uw inkomen moet zodanig zijn dat u de maandelijkse lasten, naast de andere lasten die u geacht wordt te hebben, moet kunnen opbrengen. De looptijden van deze leningen zijn daarnaast ook veel korter dan die van een hypotheek.

De rente die u over een lening betaalt

Wanneer u een lening afsluit bij een financiële instelling, dan betaalt u rente als vergoeding voor het lenen van dit geld. Per soort lening is de hoogte van de rente anders. Zo betaalt u op een en hetzelfde moment altijd minder rente voor een hypothecaire lening dan voor een doorlopend krediet. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat u bij een hypothecaire lening uw huis als onderpand aan de bank geeft, waardoor de bank in feite een voor haar risicoloze lening verstrekt. Wanneer u een doorlopend krediet neemt, dan heeft de bank geen onderpand en loopt dus altijd meer risico; het komt voor dat leningen niet worden afbetaald.

Op zoek naar een lening met de laagste rente

Het hangt dus van uw persoonlijke situatie af of u kunt kiezen voor een hypotheek of een persoonlijke lening c.q. doorlopend krediet. Als u deze keuze gemaakt hebt, dan komt de vraag: waar betaal ik de laagste rente. Het vereist enig speurwerk om die laagste rente te vinden. De reden daarvoor is voornamelijk gelegen in het feit dat de voorwaarden en de looptijd per lening en per leningaanbieder erg verschillen. Er zijn wel prachtige overzichten in omloop met de rentes per aanbieder, maar vaak blijkt dat deze in de praktijk toch heel anders kunnen zijn. Zo kan een rentepercentage wat op het eerste oog laag lijkt, toch hoger uitvallen. Ook het tegengestelde kan natuurlijk het geval zijn, dus u zult cijfers en voorwaarden goed naast elkaar moeten leggen wilt u een voor u zo gunstig mogelijke keuze maken voor de laagste rente voor een lening.

De invloed van belastingaftrek op de rente

Wanneer u de rente op kunt voeren in het kader van belastingsaftrek, dan wordt de netto rente in feite lager. Als u geld leent voor het verbouwen van uw woning, dan maakt het echter niet uit of u een hypotheek neemt of een persoonlijke lening voor wat de belastingaftrek betreft, zolang u maar kunt aantonen dat het geld gebruikt is voor verbetering van de woning. Het enige wat dan in de vergelijking telt is wat de rente bedraagt die u aan de geldverstrekker betaalt.